Lupine

Gezonde peulvrucht
Wij telen lupine, een peulvrucht van Nederlandse bodem. Lupine is rijk aan eiwitten en voedingsvezels, daarnaast bevat het B-vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium en zink.
Een gezond boontje met veel voedingswaarden ten opzichte van andere bonen. Inmiddels zijn er online ook al vele recepten voor beschikbaar, bekijk hier de inspiratieposter waarin staat wat je allemaal met lupine kunt bereiden.

Bodemkwaliteit en biodiversiteit
Lupine is familie van de erwt en de tuinboon en ideaal als gewasrotatie. De plant is een echte bodemverbeteraar. Hij werkt als natuurlijk stikstoffabriekje. Lupine haalt stikstof uit de lucht en houdt dit samen met zijn wortel en bodembacteriën vast in de bodem als opneembare stikstof. Dit kunnen de planten erna weer gebruiken. Daarnaast zorgt lupine ervoor, in samenwerking met voldoende bodemleven, dat fosfaat en andere mineralen uit de bodem worden vrijgemaakt. Dit maakt bemesting onnodig. Ook zorgt hij voor biodiversiteit; een bloeiende lupine trekt veel insecten. Het is een plant die zich al decennialang thuis voelt in de Peel.

Samenwerkingen
– Om de afzet van peulvruchten in Nederland en de korte keten te versnellen zijn wij aangesloten bij Eiwitboeren Nederland.
– In samenwerking met Brabantse boeren uit de Peel hebben wij een lokaal merk ontwikkeld, LuPeel.
Innovatiehuis de Peel en PeelPositief helpen ons bij de verdere ontwikkeling van de lokale afzet van de lupineboon.
– Daarnaast hebben wij in samenwerking met LekkerLupine en het LouisBolk instituut een teelthandleiding ontwikkelt voor lupine.
– Namens de boeren van LuPeel hebben wij ook de BeanDeal ondertekend die bijdraagt aan de Greendeal, afspraken die gemaakt zijn en zich inzetten voor meer eiwitrijke gewassen voor de mens in Nederland.
– Met hulp van AgrifoodCapital teelde onze boerderij twee jaar lupine op een proefveld van Agroproeftuin de Peel
– Daarnaast zijn wij lid van het bestuur van De Groene Heerlijckheid die ook op velden van particulieren lupine teelt.